Seinäkalenteria jaetaan koteihin viikosta 48 lähtien. 

Seinäkalenteri sisältää tiivistetyn tietopaketin jätehuollon asioista jokaiseen kotiin. Kauniit kuukausikuvat ovat alueella asuvien tai liikkuvien ihmisten kuvaamia näkemyksiä aiheesta liike. Kalenteriosa itsessään sisältää nimipäivät ja pyhäpäivät.

Jos kalenteria ei postin mukana tule, sen voi tilata maksutta osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Kalenterin myötä haluamme kiittää asiakkaitamme mahtavasta kuluneesta vuodesta ja toivotamme vielä parempaa ensi vuotta! 

 

Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi maailman eniten saastuttavista teollisuuden aloista ja sen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Vaatteiden tuottajien lisäksi myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa alan kehittymiseen kohti kestävämpiä toimintatapoja, mitä korostetaan myös 19.–27. marraskuuta järjestettävällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla. Suomessa viikon näkyvimpiä toimijoita ovat kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt sekä niiden kattojärjestö Suomen Kiertovoima ry KIVO.

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoittaa kunnat järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton ensi vuoden alusta alkaen. Monet jätelaitokset ovat kuitenkin lähteneet edistämään tekstiilinkeräystä jo etuajassa.

1.1.2023 lähtien poistotekstiilejä vastaanotetaan kaikilla hyötykäyttöasemilla Botniaroskin toiminta-alueella asemien aukioloaikoina.

 

 

Botniaroskin omia biojätepusseja voi hakea ilmaiseksi hyötykäyttöasemilta 1.12.2022 alkaen. 

 

 Näin käytät biojätepussia:

- Laita biojätepussi telineeseen. Teline auttaa pitämään pussin kuivana.

- Valuta nesteet ja liemet (ei öljy) viemäriin. Jos mahdollista, anna märkien jätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista.

- Biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä liikaa kosteutta imemään.

- Täytä pussi vain merkkiin asti. Telineen avoimet pinnat ja pohjassa olevat liuskat pitävät huolta ilmanvaihdosta.

- Kun pussi on täynnä tai on muuten aika vaihtaa uuteen pussiin, rullaa yläosa kiinni. Pussi kannattaa vaihtaa viimeistään joka kolmas päivä, vaikka se ei olisikaan täynnä.

 

Biojätteen lajittelu koskee taajamien taloyhtiöitä, joissa on vähintään viisi asuntoa.

Hyötykäyttöasemien talviaukioloajat:

 

ISOJOKI, Honkarannatie 35

pe 14–18

 

JURVA, Teuvantie 300 B

ti 12–18

 

KARIJOKI, Rantatie 18

To 14–18

 

KASKINEN, Telakkakatu

ke 14–18

 

KAUHAJOKI, Ikkeläntie 52 A

ti ja to 12–18

 

KRISTIINANKAUPUNKI, Kehätie 14

ma 12–18 ja to 13–18

 

NÄRPIÖ, Skjutplansvägen 2

ti, pe 13–18

 

TEUVA, Kuorikuja 4

ke 12–18

Omenat kannattaa hyödyntää syöden, säilöen, mehustaen tai antaen eteenpäin niitä haluaville. Jos omenasato on kuitenkin matoinen tai omenoita jää yli oman tarpeen, voi ne tuoda Botniaroskin hyötykäyttöasemille tai Teuvalle jätekeskukseen. Omenat sekä muut puutarhan ylijäämähedelmät vastaanotetaan maksutta. Sillä ei ole millaisessa paketissa, pussissa tai muussa omenat tuo hyötykäyttöasemalle, kunhan omenalavaan ne laitetaan irtotavarana, eli ilman pussia tai laatikoita. Omenalavat toimitetaan Stormossenille biokaasun ja kompostimullan raaka-aineeksi.

Omenat voi myös kompostoida kotona, ja pieniä määriä voi laittaa biojäteastiaan tai poltettavan jätteen astiaan. Silloin kannattaa kuitenkin muistaa maltti, sillä liian painava jäteastia on työturvallisuusriski tyhjentäjälle, ja toisaalta liian painava astia voi rikkoontua.

Kaskisten hyötykäyttöaseman rakennustyöt odottavat tällä hetkellä kaapelitöiden tekoa, joten sielläkin kuten muillakin asemilla vastaanotetaan omenoita, risuja ja puutarhajätettä. Asioidessa kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä vaikka rakennustöitä ei juuri tällä hetkellä tehdäkään, ei hyötykäyttöasema ole vielä niiden osalta valmis.

Syksyn tempaukset järjestetään hyötykäyttöasemilla elokuussa, ja tällä kertaa vastaanotto keskittyy käyttökelvottomiin tekstiileihin. Tekstiilit jaotellaan kuntonsa mukaan joko kuitukierrätykseen päätyvään poistotekstiiliin, tai energiahyödynnettävään lumpputekstiiliin.

Poistotekstiilistä jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuitua, jota voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden kuten langan, kuitukangasmateriaalien ja täytteiden valmistukseen. Koska tekstiilit ovat herkästi pilaantuvaa materiaalia ja osa jalostustyöstä tehdään vielä käsityönä, on tärkeää, että poistotekstiiliin ohjattava materiaali on laadultaan sopivaa. Keräykseen sopii siis puhtaat, kuivat, loppuun kuluneet tai rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit. Linjastolla pystytään käsittelemään housuja, paitoja, lakanoita tai pyyhkeitä. Sen sijaan matot, vyöt, alusvaatteet, peitot ja pehmolelut eivät käy poistotekstiilikeräykseen. Keräykseen ei liioin saa laittaa märkiä, homeisia, voimakastuoksuisia tai tuhoeläimiä sisältäviä tekstiilejä. Poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin.

Lumpputekstiilin laatuvaatimukset eivät ole yhtä tarkkoja, ja siihen kelpaa suurelta osin poistotekstiiliin sopimaton tekstiilijäte. Lumpputekstiileihin käy vaatteiden ja kodintekstiilien lisäksi myös räsymatot, superlonpatjat sekä peitot ja tyynyt jos eivät sisällä höyheniä. Lumpputekstiileihin laitettavien tekstiilien ei tarvitse olla puhtaita, eikä niille ole pussitus tai pakkaamisvaatimuksia, sillä ne menevät energiahyödynnettäväksi.

Hyväntekeväisyystavaroita ei vastaanoteta enää tempauspäivien aikana. Käyttökelpoiset tekstiilit, tavarat ja urheiluvälineet kiertävät jo hyvin tuttavaverkoston, kirpputorien ja UFF:n vaatekeräyspisteiden kautta, ja tarve erilliskeräykselle tempauspäivien aikana on vähentynyt.

Isojoki Pe 19.8. klo 14–18
Jurva Ti 16.8. klo 12–18
Karijoki To 18.8. klo 14–18
Kaskinen Ke 17.8. klo 14–19
Kauhajoki Ma 15.8. klo 13–19 JA La 20.8. klo 9–14
Kristiinankaupunki To 18.8. klo 13–19
Närpiö Ti 16.8. klo 13–19
Teuva Ke 17.8. klo 12–18

Vastaanotamme silloin maksutta:

POISTOTEKSTIILI

Pestyt, kuivat

 • takit, housut, hameet ja paidat
 • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

LUMPPUTEKSTIILI

 • vaatteet, verhot, lakanat ja muut liinavaatteet
 • superlonpatjat
 • peitot ja tyynyt jos eivät sisällä höyheniä
 • räsymatot

ÄLÄ LAITA

 • kenkiä, mattoja, laukkuja, vöitä
 • sukkia, sukkahousuja, alusvaatteita
 • pehmoja, tyynyjä
 • kosteita, homeisia, vahvasti haisevia ja tekstiilituholaisia sisältäviä tekstiilejä

ÄLÄ LAITA

 • kenkiä
 • PVC:tä sisältäviä sadevaatteita
 • nahkaa tai keinonahkaa
 • höyhen peittoja ja tyynyjä

Poistotekstiilistä otetaan kuidut talteen, ja ne käytetään uuden tekstiilin raaka-aineeksi. Koska kaikkea ei voida vielä hyödyntää, ja osia työvaiheista tehdään käsityönä, on tärkeää että hyödynnettävät tekstiilit ovat puhtaita, kuivia ja käsittelyyn sopivaa materiaalia. Ikitahrat ja reiät vaatteissa eivät haittaa.

Poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilin varastohallille, ja sieltä poistotekstiilin pilot-laitokseen Paimioon.

Lumpputekstiilit menevät energiahyödynnettäväksi, joten niiden ei tarvitse olla pestyjä tai ehjiä.

Biojätepusseja, pussitelineitä ja lajitteluohjeita jaetaan parasta aikaa niille taajamien taloyhtiöille, joita biojätteen keräysvelvoite koskee. Jokaiselle asunnolle on tarkoitettu teline, nippu biojätepusseja (nipussa 80 pussia) ja lajitteluohje.

Pian lajitellaan biojätettä!