Europa minskaravfallet veckan med fokus på matsvinn
Mat är bättre somföda - inte som avfall
Det produceras 58 miljoner ton matavfall årligen i Europa, i genomsnitt slänger varje invånare 131 kg mat. Största mängden matavfall produceras av hushållen, cateringtjänsterna och detaljhandeln.
Med matavfall avses all mat och dryck, eller deras råvaror, som går till spillo under olika delar av näringskedjan. Matavfall och matsvinn uppkommer inom livsmedelsindustrin, vid transporteringen av livsmedel och inom detaljhandeln, cateringtjänsterna och hushållen.
Temat för Europa minskar avfallet veckan i år är att minska på matsvinnet. Temaveckan firas den 16–24.november.
En tredjedel av de livsmedel som produceras hamnar aldrig på våra tallrikar och orsakar således enorma ekonomiska förluster och bidrar till stor påverkan på miljön. Den ekonomiska förlusten, som matsvinnet orsakar i Europa, är cirka 132 miljarder euro per år. 200 miljoner människor skulle kunna matas med det matavfall som produceras årligen i Europa.
Matsvinnet påverkar också på utsläppen av växthusgaser, matavfall slösar på jordbruksmark, färskvattenreserver och gödningsmedel.
Under Europa minskar på avfallet veckan uppmuntras människor i hela Europa att ändra på sättet de konsumerar mat för att minska matsvinnet. Under veckan utmanas invånare, offentliga aktörer, privata företag och utbildningsinstitutioner att undersöka sitt förhållande till mat och matproduktion. Under kampanjen delas information och det ges miljö- och pengabesparande sätt att minska på matsvinnet.
Att minska matsvinnet är ett av FN:s mål för hållbar utveckling. År 2019 satte Finland och andra EU-länder upp målet att halvera matsvinnet till år 2030.
I Finland kan man uppmärksamma temaveckan till exempel genom att delta i den nationella informationskampanjen. Skolor, restauranger och avfallshanteringsbolag kan till exempel ordna lokala evenemang med fokus på att minska mängden matsvinn. I Finland bidrar kommunala avfallshanteringsbolag, förutom genom sitt deltagande i den nationella informationskampanjen, även med att ge ut avfallsförebygganderåd. Temaveckan kommer även att finnas med i läroanstalter och kommuners klimatarbete. Det nationella PlastLIFE-projektet, som ordnas av Finlands miljöcentraloch har som mål att främja en hållbar cirkulär ekonomi av plast, deltar itemaveckan genom att dela ut information om bl.a. funktionella förpackningars roll i att förhindra uppkomsten av matsvinn.
Europa minskar på avfallet veckan firas nu för 16:e gången. Veckans tema uppmärksammas i 29 länder och sammanlagt finns nästan 15 000 kampanjåtgärder över hela Europa. Finlands kampanjsamordnare för kommunala avfallsanläggningar är Suomen Kiertovoima ry KIVO. Under veckan pågår en fototävling i hela Europa där alla som kämpar mot det ökade matsvinnet kan delta: https://ewwr.eu/countdown-to-ewwr-2024-participate-in-ewwr2024photocontest/
Europa minskar påavfallet veckan (EWWR) föddes 2009 genom EU; Livet+ projektet.
Ytterligareinformation:
Kaisa Halme, kommunikationschef, Suomen Kiertovoima ry KIVO, kaisa.halme@kivo.fi, 040 8698350